juletraJuletid er børnenes tid. Kom og vær med til juleklip og familiehygge 

 

Børnenes Juletræ

Juleklip_1Børnenes Juletræ er en meget gammel tradition i Øster Skerninge sogn. Den strækker sig tilbage til 1800 tallet. Man mødes den 23. december klokken 18.30 til juletræsfest i Øster Skerninge Forsamlingshus. Der er ved denne lejlighed ikke fastsat noget entré-beløb; man betaler det man selv syntes er rimeligt. Tidligere blev det noteret hvem der kom og hvor meget der blev betalt ved døren. I dag nøjes man dog med at notere husstand og hvor mange der deltager.

Som ved en rigtig juletræsfest danses der som det første omkring juletræet. Nogle år kan der være 3-5 kæder af syngende ”sognebørn” omkring træet. Når man har danset omkring det flot pyntede juletræ fortæller den lokale sognepræst lidt omkring om julen og juleevangeliet.

 

Juleklip_2Herefter danses der igen omkring træet, hvorefter julemanden kommer med godteposer og juice til børnene. Når roen har sænket sig over ”de små” bliver træet lagt ned, og det er nu tilladt for alle at plyndre træet for pynt. Der bliver ved fælles hjælp dækket borde og de voksne nyder herefter en god kop kaffe og dertil kringle og lagkage. Hele arrangementet slutter omkring kl. 21 

Selve pynten til juletræet blev i sin tid lavet af fire kredse som på skift stod for at afholde klippe- arrangementet.  Disse kredse er i tidens løb levet lagt sammen til 2 og senest til en enkelt kreds. Juletræsudvalget har som et lille kuriosum ikke nogen bestyrelse, men består af en gruppe interesserede sognebeboere, som hvert år sørger for at arrangementet kommer op at stå.

Som tidligere nævnt bliver juletræet ved juletræsfesten plyndret, det betyder at der hvert år skal produceres en ny portion julepynt til træet. Derfor afholdes der en søndag eftermiddag først i december ”juleklip” i Øster Skerninge Forsamlingshus. Man skal blot medbringe godt humør, en saks samt resten af familien. Juletræsforeningen sørger for papir, strimler, lim, tusser, skabeloner til at tegne og klippe efter. Juletræsforeningen sørger for den rette stemning med lidt dæmpet julemusik og selvfølgelig for at ingen skal tørste eller sulte mens de klipper, så der er altid lune æbleskiver med sodavand / saftevand eller kaffe /varm glögg. Juleklip arrangementet starter normalt kl. 14 og slutter omkring kl. 16.

Juleklip_3Selve juletræet bliver hvert år skænket af en lokal sognebeboer, der allerede i efteråret har udset sig et flot træ – højt nok til at det næsten når loftet, og stort nok til at der er rigeligt plads til al julepynten. Træet bliver fældet, sat på fod og pyntet om formiddagen således at alt er klart til aftenens store arrangement. Arrangementet friholdes hvert år for husleje til forsamlingshuset ved at de foreninger, der bruger huset, giver en andel som støtte til arrangementet.   

Da lagkageforbruget til juletræsaftenen er umådeholdent stort er det traditionen, at mange giver sig ud i ædle kunst (gratis) at fremstille en ekstremt velsmagende lagkage, der udover smagen også byder noget at anskue.